Dziś przygotowałem dla Was (dla siebie też) pełnoziarnistą tortillę, za którą ja sam osobiście bardzo przepadam. Jest to bardzo dobra alternatywa dla fast - foodów i liczę, że przypadnie Wam do gustu i zagości w Waszych jadłospisach.
Przyznam się, że idę trochę na łatwiznę i nie przygotowuję samodzielnie spodu, tylko kupuję go w Biedronce, ale myślę, że dla wielu z Was czas jest bardzo cenny, więc działa to na plus. Co prawda spód nie jest zrobiony z mąki pełnoziarnistej (a powinien być, bo tak sugeruje producent!), ale znajdziemy w nim otręby i siemię lniane, które doskonale wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Dlatego polecam go osobą aktywnym fizycznie oraz na diecie redukcyjnej, jako fajne urozmaicenie diety.
Co będziecie potrzebować, żeby przyrządzić tortillę?
62,5 g - 1 spód pełnoziarnisty
50 g sałaty lodowej lub gotowej mieszanki różnych sałat
100 g piersi z kurczaka
5 ml oleju rzepakowego
przyprawy
W zależności od naszego gustu, możemy zastosować dwa rodzaje sosów: czosnkowy i curry.
Sos czosnkowy:
100 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku (około 15 g)
sól, pieprz
Sos curry:
100 g jogurtu naturalnego
5 g (1 łyżeczka) curry.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na małej ilości oleju, a najlepiej bez oleju. Spód od tortilli należy podgrzać na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Cały spód smarujemy jednym z przyrządzonych sosów (nie oszczędzam na sosie, wtedy smak jest bardziej wyrazisty!).
Na jednej połówce spodu kładziemy sałatę i podsmażonego na patelni kurczaka. Oczywiście polecam dodać inne warzywa, np. pomidora, albo paprykę. Jeżeli zdecydujemy wrzucić pomidora, to lepiej nie dodawajmy ogórka, mimo, że połączenie smakowe jest całkiem niezłe. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorze!
Kiedy mamy już wszystkie ulubione dodatki, zwijamy tortillę na pół i jeszcze raz na pół.
To wszystko, prawda, że proste? Nawet facet potrafi przyrządzić :). Ja tą tortillę traktuję, jako posiłek okołoobiadowy, ale nie ma przeciwwskazań, żeby zjeść ją jako obiad, lub od czasu do czasu zamiast fast foodu.Wartość odżywcza:
Białko: 33,2 g
Tłuszcz: 18,4 g
Węglowodany: 46,1 g
Błonnik: 4,9 g
Wartość energetyczna: 470 kcal
Smacznego!
Cześć Marcin. Powiem szczerze, nie miałam pojęcia, że czytają mnie również mężczyźni. Świetny blog!
OdpowiedzUsuńHeh oczywiście, że znam tą przeróbkę, to moja domena życiowa heh ;)
Pozdrawiam
Ciesze się, że miło Cię zaskoczyłem :)
UsuńJa robiłam tortillę w wersji, a'la pizza - zapiekałam ją na grillu elektrycznym z serem i innymi składnikami. Też fajna opcja.
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie kupię placki i wypróbuję Twoją :)
Pozdrowienia!
Z serem to raczej dietetyczna nie jest, ale pewnie bardzo smaczna, bo zapiekany ser ma niesamowity smak.
UsuńJa czasem do tortilli daję jeszcze czerwoną fasolę :) mieszam co się da :) to najlepsze żarcie świata :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
Usuń